Hoe leer je verslavingen herkennen?

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat er iemand in je omgeving een verslaving had of moest worden opgenomen in een afkickkliniek. Misschien had je dit niet zien aankomen of misschien juist wel. Het herkennen van een verslaving is immers niet makkelijk, veel verslaafden verbergen hun verslaving namelijk goed. Tevens zijn de kenmerken van een verslaving vaak ook lastig te herkennen, helemaal wanneer je niet weet waar je op moet letten. In het geval je je zorgen maakt over anderen omtrent een verslaving kan het belangrijk zijn te weten wat de kenmerken zijn van een verslaving. Zo kun je tijdig met diegene in gesprek gaan en vragen of hij of zij hulp nodig heeft, zodoende kun je op tijd ingrijpen. 

Kenmerken van een verslaving

Wanneer iemand verslaafd is zijn er vaak een aantal kenmerken waarmee je al snel kunt zien of iemand een verslaving heeft. Deze kenmerken verschillen wat per soort verslaving maar kunnen over het algemeen bij de meeste herkend worden. In het geval van een drugs of alcoholverslaving gaat het bijvoorbeeld om het gebruiken van een van de twee om te ontspannen of vrolijk te worden. Als dit de reden is om te gebruiken, kan dit duiden op een verslaving. Een ander kenmerk is het steeds vaker en in grotere mate gebruiken van drugs of drinken van alcohol, maar dit kan bijvoorbeeld ook het kopen van kleren of gokken zijn. Een ander kenmerk is het verbergen van signalen, zoals een alcoholgeur of het verbergen van rekeningen. Ook valse beloftes sluiten hierop aan en kunnen een indicatie zijn van een verslaving. 

Ontkennen en omgaan met verslaving

Praten over een verslaving is niet makkelijk, helemaal voor de verslaafde kan het lastig zijn te praten over een verslaving. Wanneer iemand verslaafd is, is het ook een bekend verschijnsel dat de verslaafde dit zal ontkennen. Dit is bijna altijd een duidelijk teken dat diegene al zwaar verslaafd is. Ook kan het zijn dat hij of zij aangeeft de verslaving te gebruiken om om te gaan met andere problemen, vaak is echter juist het omgekeerd het geval. Vaak ontstaan de problemen als gevolg van de verslaving. Wanneer je vermoedt dat iemand verslaafd is, is het dus goed te kijken of hij of zij kenmerken van een verslaving vertoont. 

Vergelijkbare berichten