foto van dry needling

De geschiedenis van Fysiotherapie

Net zoals afgelopen week schrijven we ook deze week weer een artikel over de geschiedenis van een beroep. Deze week gaan we het hebben over de geschiedenis van fysiotherapie. We hopen je in de artikel antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Hoe lang bestaat fysiotherapie al?
  • Waaruit is fysiotherapie bestaan
  • Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de fysiotherapie
  • Wat waren vroegen de populairste behandelvormen

Waaruit is fysiotherapie ontstaan

Fysiotherapie in zijn huidige vorm komt voor uit heilgymnastiek. heilgymnastiek werd na de tweede oorlog toegepast om gewonde soldaten mee te genezen en is dus ontstaan in de eerste helft van de twintigste eeuw. Ook toen werden er al oefeningen met de patiënt uitgevoerd en massages gegeven om ziekte en herstel uit een operatie te versnellen.

In het jaartal 1965 is het woord heilgymnast aangepast naar fysiotherapie. De naam zoals we die nu kunnen.

Een man doet oefeningen om zijn rugspieren beter te ontwikkelen zodat hij zijn schouders minder hoeft te belasten

Wat is er de afgelopen jaren veranderd in de fysiotherapie

In eerste instantie mochten heilgymnasten alleen behandelingen uitvoeren onder toeziend oog van een arts. Sinds de beroepsnaam is veranderd mochten fysiotherapeuten volledig zelfstandig patiënten behandelen en begeleiden.

Vroeger moesten patiënten ook altijd eerst langs een arts wie de klachten analyseerde en ze vervolgens moest doorverwijzen naar een fysiotherapeut. Sinds 2006 is er geen doorverwijzing van een arts meer nodig en kunnen patenten zelf een afspraak maken met een fysiotherapeut. Ze zijn ook volledig vrij om zelf de fysiotherapeut uit te kiezen.

Een vrouw wordt ingetaped omdat ze last heeft van haar rug. Tapen is een behandelmethode die de afgelopen tien jaar steeds populairder is geworden. Sceptici zeggen dat er alleen sprake is van het placebo-effect

Vroeger werd er voornamelijk gebruik gemaakt van massagetherapie. Vandaag de dag krijgen we steeds meer bewijs dat massagetechnieken lang niet altijd geschikt zijn om een klacht blijvend te verhelpen. Uit deze wetenschap zijn dan ook veel alternatieve behandelmethoden voortgekomen zoals dry needling, echografie, manuele therapie en epte-therapie.

Fysiotherapeuten beginnen ook steeds met een bredere blik te kijken, omdat de wetenschap steeds meer overtuigd raakt van het “lichaam als één”. Dit houdt in dat een zeer been niet alleen voort kan komen uit de beenspieren, maar bijvoorbeeld ook uit een slechte houding, langdurige stress, of zelfs een onevenwichtig dieet. Balans en verbinding zijn de sleutelwoorden van hedendaagse behandelingen.

Vergelijkbare berichten