| |

Hulp bij afvallen

Tegenwoordig gaat het in de media steeds vaker over afvallen. Afvallen zorgt ervoor dat je fitter wordt. Dit heeft als gevolg dat je mentale gezondheid er ook op vooruit gaat. Helaas is afvallen voor velen een enorm lastige taak. Voor mij was dit helaas ook het geval. Uiteindelijk is het toch gelukt om weer fit te worden. In dit blog vertel ik over mijn eigen ervaring met afvallen en hoe het mij toch is gelukt.

Het realisatiemoment

Eén van de belangrijkste dingen die ik heb ontdekt is dat je intrinsieke motivatie moet vinden om af te kunnen vallen. We kennen allemaal de goede voornemens. Deze voornemens gaan een aantal weken goed en plots val je weer terug in het oude patroon. Dat komt omdat dit een vorm van extrinsieke motivatie is. Intrinsieke motivatie is dat je wilt afvallen om jezelf beter te voelen. Bij mij kwam dit realisatiemoment aan het begin van 2022. Na bijna twee jaar in lockdown kon ik eindelijk weer sporten met vrienden. Na de eerste training merkte ik dat ik niet meer zo goed mee kon komen met de rest van de groep. Ik was in de afgelopen twee jaar een paar kilo aangekomen. Ik merkte dat ik daardoor niet lekker in mijn vel zat en niet gelukkig was met mezelf. Na de training was ik vastberaden om weer fitter te worden.

Met vallen en opstaan

Ondanks wat sommige blogs en mensen je doen geloven. De weg naar je streefgewicht is geen gemakkelijke weg. Voor mij was dit een ervaring met vallen en opstaan. Ik combineerde in het begin het sporten met periodiek vasten. Dit is een vorm van vasten waarbij je in een periode van acht uur eet en zestien uur niet. Ik hield daarnaast ook keurig mijn calorieën bij, maar viel helaas nauwelijks af. Ten einde raad ben ik uiteindelijk op zoek gegaan naar hulp. Ik ben toen terecht gekomen bij een diëtist in Enschede. Samen met de diëtiste heb ik een passend voedingsschema gemaakt bij mijn doelen. Daarna begon ik langzaam resultaten te behalen. Dit resulteerde in steeds meer intrinsieke motivatie om mijn doelen te halen. Op dit moment loop ik rond op mijn streefgewicht en is mijn mentale gezondheid beter dan ooit. Ik hoop dat ik met dit verhaal wat intrinsieke motivatie heb los kunnen kweken bij jou.

Vergelijkbare berichten