Acupunctuur, hoe werkt dat nu precies?

Acupunctuur is een traditionele Chinese geneeskunde en bestaat al duizenden jaren. Steeds meer fysiotherapeuten bieden het aan, Acupunctuur Enschede is hier een voorbeeld van. Het is gebaseerd op een holistische benadering van de mens. Dit wil zeggen dat de mens en zijn omgeving als één gezien wordt. Bij acupunctuur hebben ze als uitgangspunt, lichaam is geest. Doordat de Chinezen heel erg geloven in dat elk onderdeel in je lichaam invloed heeft op de rest van je lichaam wordt er dus ook nooit naar één plek gekeken bij acupunctuur. Acupunctuur is effectief bij heel veel lichamelijke en geestelijke klachten. Alleen hoe gaat dit nou precies in zijn werk? Dat lees je in dit artikel.

De behandeling

In je lichaam heb je heel veel verschillende acupunctuurpunten zitten. De acupuncturist plaats erg dunne naalden op deze punten, waardoor deze punten gestimuleerd worden. Wanneer de naalden geplaatst zijn blijven deze enige tijd zitten zodat ze hun werking kunnen doen. Het kan zo zijn dat de naalden extra gestimuleerd door er heel lichtjes stroom op te zetten. In sommige gevallen kan dit de behandeling versnellen. Afhankelijk van de klachten wordt er bepaald waar en hoeveel naalden er geplaatst worden. Na dat de naalden hun werk hebben gedaan worden ze verwijderd. Na een behandeling voelen mensen zich altijd ontspannen en moe. Dit gevoel neemt vanzelf weer af en hoe meer behandelingen er zijn geweest hoe minder dit gevoel wordt.

Is acupunctuur geschikt voor jou?

Acupunctuur kan heel veel klachten behandelen. Het is zowel geschikt voor chronische klachten als voor acute klachten. Daarnaast kun je acupunctuur ook als preventieve behandelwijze gebruiken. Klachten als buikpijn, hoofdpijn en rug-nekpijn kunnen uitstekend met acupunctuur behandelt worden. Acupunctuur wordt ook wel eens in combinatie met dry-needling gebruikt. Bij dry-needling behandelen ze meer de triggerpoints in het lichaam. Ook wanneer je last hebt van ademhalingsproblemen, huidaandoeningen, chronische verkoudheid of menstruele pijn is acupunctuur zeer effectief bewezen.


Voor kinderen is de behandelwijze ook compleet veilig. Doordat de behandelwijze altijd geheel pijnloos is, wordt het niet als eng of vervelend ervaren door kinderen. Doordat kinderen nog volop in de ontwikkelingsfase zitten hebben ze vaak een erg wisselende energiebalans. Acupunctuur helpt deze balans te herstellen. Acupunctuur is geschikt voor kinderen die last hebben bedplassen, allergieën, angsten en slaapproblemen. Daarnaast moet je vaak samen met je kind thuis nog een aantal oefeningen uitvoeren om de behandelwijze tot een succes te brengen.

Vergelijkbare berichten