Boekhouding voor de zorg uitbesteden of toch zelf doen?

Ben jij een zzp’er in de zorg? Of zit jij eraan te denken om zzp’er te worden? Als je voor jezelf wilt beginnen, zijn er een aantal dingen die je moet regelen. Eén daarvan is de boekhouding. Je moet namelijk elk jaar een inkomstenbelasting doen en dit moet wel goed gebeuren. Je hebt verschillende mogelijkheden. Je kunt de administratie helemaal zelf doen, het helemaal uitbesteden of een combinatie van beide kiezen.

De administratie zelf doen

Je kunt ervoor kiezen om de administratie zelf uit te voeren. Als je net bent begonnen als zzp’er zal de boekhouding nog niet zo groot zijn en kun je dit prima zelf doen. Houd er wel rekening mee dat wanneer jouw business groeit, de administratie ook zal groeien. Als je de boekhouding zelf doet, heb je goed inzicht in je financiën en hoef je geen geld te besteden aan een boekhouder. Dit geld kan je dan weer in je onderneming stoppen. Maar de administratie kost veel tijd en kennis. Als je er niet veel van weet, zul je al snel fouten gaan maken en dit kan van de boekhouding een rommeltje maken. Zeker voor zorgmedewerkers en de werkdruk komt de administratie vaak op de laatste plaats. 

Uitbesteden aan een boekhouder

Heb je geen tijd om de administratie te doen? Of heb je er simpelweg geen zin in? Dan kan het verstandig zijn om een boekhouder in te huren. Een boekhouder neemt je gehele administratie over en doet jaarlijks aangifte voor je. Je kunt een speciale boekhouder voor zzp bedrijven inschakelen. Deze is gespecialiseerd in het doen van boekhoudingen voor zzp’ers zoals jij. Een nadeel aan het uitbesteden van de administratie is dat je minder goed weet hoe je er financieel voorstaat. Je moet je boekhouder blindelings vertrouwen. Jij bent wel degene die er uiteindelijk verantwoordelijk voor is, ook als de boekhouder er een potje van maakt. Een boekhouder voor ZZP’ers in de zorg is gespecialiseerd in het doen van de boekhouding van zorgmedewerkers.

Een gedeelte uitbesteden

En dan is er nog een mogelijkheid. Je kunt de boekhouding medische sector namelijk voor een gedeelte uitbesteden en het andere gedeelte zelf doen. Het komt vaak voor dat zzp’ers zelf de omzetbelasting aangifte doet en dat de boekhouder deze dan op zijn beurt controleert en de inkomstenbelasting aan geeft. Veel zzp’ers kiezen voor deze mogelijkheid, omdat ze zo inzicht krijgen in de financiën en tegelijkertijd weten met de hulp van de boekhouder of ze het goed doen of niet.

Vergelijkbare berichten