De ziekte van Lyme

Aan het begin van elke zomer wordt er weer voor gewaarschuwd: de ziekte van Lyme. Iedereen heeft er wel eens wat over gehoord en hoe gevaarlijk het kan zijn. Het gebeurt echter vaak dat men de concrete feiten weet en kan vertellen over Lyme. In dit blog ga ik het daarom hierover hebben.

Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is een ziekte die wordt overgedragen door tekenbeten in de mens. Sommige teken bevatten een bepaalde bacterie, de zogeheten Borrelia burgdorferi. Als een dergelijke teek jou bijt, kan je met de bacterie besmet raken.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme?

Er zijn meerdere symptomen die je kan toewijzen aan Lyme, die niet altijd tegelijkertijd gebeuren. Vrij snel na de tekenbeet zal er op en rondom de beet de huid verkleuren naar rode ringen of een rode vlek. Zwaardere klachten die op kunnen treden zijn koorts en spier- en gewrichtspijn. Dit komt meestal voor in de eerste weken na de tekenbeet. Na verloop van tijd kunnen er ook ernstige klachten ontstaan, zoals huidklachten, zenuwklachten of hartklachten. Als de ziekte van Lyme onbehandeld blijft worden de klachten met name erger.

Hoe behandel je de ziekte van Lyme?

Omdat de ziekte van Lyme een bacteriële infectie is, moet je het ook zo behandelen. Dit wordt gedaan door een antibioticakuur. Beide het vroege en het late stadium van Lyme kan worden behandeld met antibiotica. Bij het late stadium is de kans op permanente schade echter wel hoger. Het beste is dan ook om bij vroege symptomen zo snel mogelijk langs te gaan bij de huisarts.

Hoe voorkom je tekenbeten?

De beste manier om niet de ziekte van Lyme te krijgen, is door het te voorkomen. Er zijn hier verschillende mogelijkheden voor. Allereerst kan je je best doen om uit hoog gras en struiken te blijven, gezien hier veel teken verblijven. Ook kan je je best doen om je kleding goed weg te stoppen; een lange broek aan die weggestopt is in stevige wandelschoenen beschermt je vaak genoeg. Daarnaast kan je ervoor kiezen om speciale boswachter werkkleding aan te schaffen. Zoals de naam al zegt wordt deze kleding gedragen door boswachters, die vaak en snel in contact komen met gebieden waar veel teken zijn. Zo kan je jezelf het beste beschermen tegen tekenbeten, en hierdoor tegen de ziekte van Lyme.  

Nu weet je hopelijk beter wat Lyme is, hoe het bevochten kan worden en wat je moet doen om het te voorkomen. Het belangrijkste is vooral om geïnformeerd en alert te blijven. Dan verlaag je de kans op de ziekte het meest!

Vergelijkbare berichten